تصمیم روسیه برای راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر در بیست و یکم ماه اوت موجب تفرقه در گروه وین شده بهطوری که واکنش شتابزده امریکا و فرانسه نیز مبنی بر اینکه ایران دیگر به غنیسازی نیاز ندارد و باید فعالیت غنیسازی خود را متوقف کند، از همین اختلاف و بهمنظور تحتالشعاع قرار دادن موفقیت دولت ایران در راهاندازی این نیروگاه ناشی میشود.
به گزارش رجانیوز، مسکو به وعده خود عمل کرد روز جمعه تهران و مسکو اعلام کردند روسیه روز بیست و یکم اوت اولین نیروگاه هسته ای ایران را راه اندازی خواهد کرد. زمانی که ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه در ماه مارس اعلام کرد نیروگاه هسته ای بوشهر در این تاریخ عملیاتی خواهد شد، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا آن را زودهنگام قلمداد کرده بود.
در این نیروگاه قرار است با سوخت هسته ای تامین شده از سوی روسیه برق تولید شود اما امریکا خواستار این بود تا زمانی که ایران به همه فعالیت های هسته ای اش پایان نداده است، سوخت هسته ای به این کشور تحویل داده نشود. تصمیم روسیه باعث ایجاد اختلاف در گروه وین شده است که مسکو واشنگتن و پاریس اعضای آن هستند.
در عین حال، فرانسه از تصمیم تهران مسکو اعلام حمایت کرده است. پاریس روز جمعه اعلام کرد راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر دلیلی دیگر برای تعلیق فعالیت های هسته ای حساس تهران است. سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه ضمن یادآوری این نکته که سازمان ملل متحد مجوز فعالیت نیروگاه بوشهر را صادر کرده است اظهار داشت ایران نمی تواند در این نیروگاه از سوختی جز سوخت تامین شده از سوی روسیه استفاده کند و کمک به راه اندازی نیروگاه بوشهر نمی تواند توجیهی برای غنی سازی اورانیوم در ایران باشد.
امریکا و فرانسه در حالی بر توقف غنی سازی ایران اصرار دارند که به نظر میرسد این اصرار بیشتر به منظور حفظ وجهه (face saving) باشد.
طرح ساخت نیروگاه اتمی بوشهر طرحی قدیمی است که گروه آلمانی زیمنس آن را قبل از انقلاب اسلامی سال 1979 آغاز کرد اما پس از اینکه زیمنس ادامه این طرح را رها کرد. روسها در سال 1994 ساخت این نیروگاه را ادامه دادند. مقامات روسیه خاطر نشان کرده اند توسعه نیروگاه اتمی بوشهر تحت کنترل مسکو و آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت می گیرد.
به گفته علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تهران از بازرسان اژانس خواسته است شاهد عملیات راه اندازی این نیروگاه باشند. وی اعلام کرد سوختی که روسیه تحویل ایران داده است، پلمپ شده و بازرسان آژانس باید برای برداشتن این پلمپ ها حضور داشته باشند. آژانس هسته ای روسیه نیز روز جمعه خاطر نشان کرد راه اندازی کامل نیروگاه بوشهر احتمال دارد زمان بر باشد. به گفته مقامات مسکو فعالیت این نیروگاه با حداکثر توان بین شش تا هفت ماه زمان نیاز دارد. در عین حال، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران امیدوار است این فعالیت زودتر آغاز شود.
در عین حال، جان بگنس، پژوهشگر مرکز استمسون امریکا در گفتگو با شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی گفت: «امریکا از تصمیم روسیه برای تزریق سوخت هسته ای به نیروگاه اتمی بوشهر اطلاع داشته و این خبر برای امریکا یک خبر ناگهانی نبوده است. مسئولان امریکایی درباره این اقدام روسیه گفته بودند بهتر بود روسیه با توجه به مجازاتهایی که علیه ایران اعمال شده است اندکی در تصمیم خود تجدید نظر می کرد.»
وی ادامه داد: «آژانس بین المللی انرژی اتمی قید و بند هایی برای این نیروگاه ها تعیین کرده است. همچنین بر اساس توافق نامه منعقده میان ایران و روسیه سوخت هسته ای مصرف شده به روسیه برگشت داده می شود. در چند روز آینده در رابطه با اینکه شاید میان این مساله با گفتگو های ایران با کشورهای 1+5 ارتباط وجود داشته باشد، مطالبی گفته خواهد شد و به اعتقاد من این گفتگوها نیازمند فضای مناسب است. من فکر نمی کنم میان امریکا و روسیه بر سر پرونده هسته ای ایران اختلاف عمده ای وجود داشته باشد».